Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
Greenline Print er en økologisk mærkningsordning og online-platform, der måler CO2-fodtrykket for en livscyklus for tryksager. Det henvender sig til udgivere af trykt materiale, trykkerier og offentligheden og søger at forstærke grundlaget for at træffe klimafornuftige beslutninger i trykkeribranchen.
Greenline Prints online-platform beregner udledningerne af CO2-ækvivalenter over en livscyklus fra vugge til port for tryksager. Endvidere giver den anvisninger til at opnå et mindre CO2-fodaftryk og udsteder en mærkning, der let kan kommunikeres og kan trykkes på den færdige tryksag.
Onlineplatformen består af en offentlig database og en dedikeret kalkulator for registrerede brugere. CO2-oplysningerne kommunikeres via en mærkning med vurdering og et unikt ID, der gemmes i den offentlige database, hvor der oplyses detaljer om vurderingen og udledningerne fra det mærkede produkt. Trykningen kan foretages i et hvilket som helst trykkeri, når blot de er med i vores database.
Jeg er et forlag, hvorfor skal jeg bruge greenlineprint.com?
For at understøtte og skabe et billede af en bæredygtig, ansvarlig og innovativ virksomhed. Greenline Print ikke blot offentliggøre data vedrørende din CO2-udledning, så dine læsere kan se dem, men du vil også kunne vælge, hvor stor din CO2-belastning skal være ved at vælge papir og trykkerier med de laveste udledninger.
Hvad betyder det, at man kan "vælge sin belastning"?
Det mener vi bogstaveligt - forskellige valg giver forskellige udledninger. Trykkerier arbejder med forskellige råvarer og effektivitet. I øjeblikket giver kalkulatoren forlag adgang til at vælge deres foretrukne papirtype og den giver råd om andre papirtyper med mindre udledninger. I fremtiden vil kunder også kunne vælge trykkerier, der har de mindste udledninger.
Hvordan beregnes CO2-udledninger?
Du kan læse mere herom i afsnittet Metode. Kort fortalt, så anvender vi en standard, der hedder PAS 2050 til at gøre rede for udledninger fra vugge til port for en tryksag. Vi har modtaget data fra alle led i produktionskæden og i de tilfælde, hvor vi ikke har data tilgængelige, anvender vi de bedste data, som vi kan finde fra troværdige videnskabelige kilder.
PAS 2050:2011 er en specifikation for livscyklusvurdering af udledninger af drivhusgasser fra varer og ydelser, som er udstedt af British Standards Institution. Livscyklusudledninger af drivhusgasser fra vugge til port på Greenline Print-platformen er beregnet i henhold til denne specifikation.
CO2-ækvivalenter er en enhed, der beskriver den mængde af CO2, der har samme potentielle globale opvarmningseffekt (Global Warming Potential, GWP) målt i løbet af et specificeret tidsrum (almindeligvis 100 år) som en given blanding og mængde af drivhusgasser. Der eksisterer en lang række andre drivhusgasser end CO2, f.eks. metan og lattergas, der har et GWP på hhv. 25 og 298 gange CO2 i samme mængde. Lad os sige, at en fabrik udleder 1 ton CO2 og 1 ton metan. Dermed er fabrikkens CO2-aftryk 1x1 + 1x25 = 26 tons CO2-ækvivalenter.
Jeg er en almindelig forbruger - hvad skal jeg bruge GreenlinePrint.com til?
For at få klimarelateret information om, hvordan forlagene producerer de tryksager, som du læser. Ved et indtaste mærknings-ID-nummeret på forsiden, henvises du til en side, hvor du finder letlæselig statistik og data om ressourceforbruget for præcist dette produkt. Hvis du har et personligt CO2-budget, så kan du se, hvad der har indflydelse på belastningen i tryksagerne og hvor meget du i givet fald skal kompensere.
Hvor troværdig er kvantificeringen af livscyklusudledningerne og mærkningen?
Den måde, vi beregner CO2 på, er overtaget fra den seneste PAS 2050-standard (2011 version), som er udarbejdet af British Standards Institution. Standarden giver ikke mulighed for, at man kan udelade nogen processer eller udledninger i produktionskæden, med mindre de bidrager med mindre end 1% af de samlede udledninger. Overførsler af CO2 er heller ikke tilladt. PAS 2050-standarden er en offentlig tilgængelig specifikation, der giver en verificerbar og gennemskuelig vurdering af livscyklusledningerne af drivhusgasser for varer og ydelser. Vores metoder for beregning og bedømmelse beskrives i detaljer og er offentligt tilgængelige i afsnittet Metode .
Hvorfor kan man ikke overføre udledninger for tryksager?
Det er ikke tilladt i henhold til PAS 2050-standard på grund af mangel på gennemsigtighed og regler, når det gælder overførsler. CO2-overførsler er ofte blevet kritiseret på grund af den lave kvalitet, som mange overførselsprojekter har, og også fordi de kan give et fejlagtigt indtryk af, at trykvirksomhed og produktion af råmaterialer er CO2-neutralt.
Hvem begyndte med Greenline Print og hvorfor?
Greenline Print blev lanceret af Kroonpress Ltd., som er en af de største og mest moderne trykvirksomheder i Baltikum. Der er tre nøglefaktorer, der har ledt til etableringen af Greenline Print:
1) industriproduktion belaster miljøet og klimaet, så der skulle gøres noget for at reducere miljøbelastningen,
2) samfundet kræver, at forurenere og producenter gør noget, herunder at de leverer gennemsigtig information om de miljømæssige forbedringer, som de påstår at have indført,
3) andre deltagere i produktionskæden har gjort store anstrengelser for at forbedre deres miljøarbejde og det er op til trykkerierne at videreformidle denne viden, eftersom de er de sidste i produktionskæden.
Skal jeg trykke hos Kroonpress for at bruge Greenline Print?
Nej, og det tager kun et klik at invitere et nyt trykkeri til Greenline Print. Du kan anmode dit foretrukne trykkeri om at blive en del af databasen ved at udfylde en formular. Formularen sendes automatisk til os, så du behøver ikke at bekymre dig mere om den.
Er der også adgang for mindre trykkerier?
Ja, men vi bliver nødt til at få bekræftet, om de har de nødvendige data for at være kvalificeret. Du finder formularen for nye trykkerier her.
Ville det ikke være bedre for miljøet, hvis vi stoppede helt med at bruge papirprodukter?
Når man ser på papir i forhold til digitale medier, så hostes websites på servere, som bruger elektricitet - og det gør din computer også. De har begge yderligere forbrugt ressourcer ved fremstillingen. En række studier har påvist, at, afhængigt af de energikilder der bruges til produktionen af elektricitet, så er der mere CO2-belastning i at være 30 minutter online end der er ved at bestille en tryksag.
Hvis du bekymrer dig for at redde miljøet, så prøv at samle dine print. Alle produkter af papir eller træ er CO2-bærere, så ved at passe på dem, sparer du CO2! Tryksager i klasse A har en så lav CO2-belastning, at det CO2, de indeholder, faktisk gør dem CO2-negative! Det giver en helt ny forståelse af ideen om at "spare på papiret" - ikke sandt?
Noget andet, man skal tænke på, er, at yngre skovbevoksninger akkumulerer mere CO2 end gamle skove. Hvis skovbruget ophørte med at fælde og plante nyt, ville CO2-påvirkningen fra disse skove faktisk stige, sammenlignet med bæredygtigt drevne skove.
Hvad betyder livscyklus fra vugge til port?
Det betyder, at beregningen af udledningerne omfatter alting fra fremstillingen af de råvarer, der skal til for at producere hjælpemidler, over produktion, transport og forbrug af slutprodukt. Beregningen ender ved "porten", som er udgiverens eller forlagets adresse.
Den del af processen, som ikke inkluderes i vores beregninger, er anvendelse og bortskaffelse, som vi ikke har kontrol over. Det er eksempelvis svært at gætte sig til udledningerne ved distribution hos det enkelte forlag, lige som det er svært at beregne udledninger ved affaldsindsamling og bortskaffelse, blandt andet af den simple grund at der ikke eksisterer oplysninger om bortskaffelse – hvad enten det sker ved lagring, afbrænding, nedgravning eller genanvendelse. Som gennemsnit kan man sige, at udledningen fra affaldshåndtering reduceres i forhold til det CO2, som forbliver indkapslet i det papir, der graves ned eller genanvendes. Det vil sige, at ikke en gang en i livscyklusvurdering, der strækker sig fra vugge til vugge, vil al det oplagrede CO2 blive frigivet til atmosfæren. Kilde: link.
Hvordan kan papirs belastning ved slutningen af livscyklus være CO2-negativ?
Det korte svar er, at dette er muligt, når et træs naturlige livscyklus med at optage CO2 og afgive det efter forrådnelse bremses og forlænges. Her følger en beskrivelse af de muligheder, der eksisterer ved slutningen af livscyklus, og deres belastning:
Afbrænding af papir er næsten neutral, eftersom papir for størstedelens vedkommende består af biomasse – dermed er udledningen fra afbrændingen reduceret med det optagne CO2, fra da papirfibrene var et træ.
Nedgravning fører almindeligvis til produktion af metan fra nedbrydning af papirfibrene. Metan er en kraftig drivhusgas, men de fleste former for papir indeholder en variabel mængde såkaldt mekanisk papirmasse, der indeholder det uomsættelige stof lignin, hvilket forebygger eller reducerer nedbrydningen af disse fibre. Dermed kan denne proces også vise sig at være CO2-negativ på grund af alt det CO2, som bliver i papiret. Hvis anlægget indsamler biogas til energiproduktion, kan metoden også vise sig at være CO2-negativ.
Genanvendelse har en CO2-negativ belastning, eftersom CO2 i papiret ikke frigøres til atmosfæren, men genanvendes, hvilken kan ske op til seks gange. I dette tilfælde kan papirets belastning være CO2-negativ de første år og derpå blive CO2-neutral efter seks livscykler.
Opbevaring af trykt materiale på et tørt sted i en ubegrænset periode har den mest negative belastning, eftersom det CO2, der blev opfanget af træet, ikke frigives tilbage til atmosfæren, som det ville være sket under naturlige omstændigheder. Man kan sige, at hvis tryksagen har en mindre CO2-påvirkning end CO2-ækvivalenten indeholdt i produktet (som det allerede er tilfælde for de fleste af typer papir i klasse A), så kunne opbevaring være en effektiv måde at opfange CO2 fra atmosfæren!
Hvad er værdierne for karaktererne fra A til F?
CO2-livscyklusudledningerne beregnes per ton forbrugt materiale, inklusive papir, affald og andre materialer, som ikke findes i slutproduktet. Hvis de samlede udledninger er lavere end 1000 kg CO2-ækvivalenter, er mærkningen A, hvis det er mellem 1000 og 2000 kg, så får produktet et B og så videre fra C til F med 1000 kg-intervaller indtil 6000 kg per ton. „+“-tegnet gives til ordrer, som bruger papir, der indeholder genanvendte fibre.
Hvorfor er bedømmelsesskalaen, som den er?
Intervallerne er fastsat proportionalt i forhold til bedømmelsen A, som er et groft gennemsnit af CO2 lagret i et ton papir (afhængigt af papirtype kan der være mellem 800 kg til mere end 2000 kg CO2 ophobet per ton, men den øvre grænse for udledninger for A-klasse papir er 1000 kg CO2 per ton), hvilket betyder, at det er statistisk mere sandsynligt, at A-klassetryksager er enten CO2-neutrale eller CO2-negative. Digitale medier kan ikke blive CO2-neutrale, eftersom digitale medier ikke har evnen til at oplagre CO2, som papir har det. Dette gør, at A-klasse-tryksager er de mest bæredygtige og eftertragtede.